Reklam

11 Aralık 2007 Salı

Türkiye'de elmas piyasası oluşturulacak

Türkiye'nin Kimberley Süreci Sertifika Sistemi üyeliğine kabul edilmesi ile İstanbul Altın Borsası (İAB), elmas ve pırlanta gibi kıymetli taşlar piyasasının oluşturulması çalışmalarına başladı.

Ham elmasın ithal ve ihracı işlemlerinde yetkili otorite olarak tayin edilen İAB, altında olduğu gibi elmas ve ilerleyen zamanlarda diğer kıymetli taşların borsada işlem görmesi üzerine kurgulanmış bir çalışma yürütüyor.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, Kimberley Süreci Sertifika Sistemi'nin, "çatışmaların finansman kaynağı" olan elmasın kontrol altına alınabilmesi amacıyla büyük ülkelerin önderlik ettiği bir sistem olduğunu ifade ederek, bu yılın ağustos ayı itibariyle Türkiye'nin de sisteme dahil edildiğini hatırlattı.

Gündemlerine Dünya Elmas Borsaları Federasyonu üyeliğini aldıklarını belirten Saraç, "Altında olduğu gibi elmas ve ilerleyen zamanlarda diğer kıymetli taşların da İAB'de işlem görmesi üzerine kurgulanmış bir çalışmanın içerisindeyiz" dedi.

Elmasla ilgili piyasanın açılması halinde gemolog istihdam etmeleri gerektiğini belirten Saraç, Türkiye'de bu alanda iyi-kötü yetişmiş eleman olduğunu ve birkaç üniversitede eğitim verildiğini anlattı.

Saraç, "Türkiye'de altının kültürü çok eski. Elmasta böyle bir şey yok. Türkiye'de bu işi yapanların önemli bir bölümü ya vefat etti ya da yurtdışına gitti. Dolayısıyla bizim bu uzmanlığı tekrar tesis etmemiz lazım. Türkiye, bu alandaki uzmanlığını tesis edebilirse elmas ticareti ve işlemeciliğinde ilk sıralarda yer alan Belçika ve İsrail'i mutlak suretle geçecektir" diye konuştu.

Hiç yorum yok: