Reklam

22 Aralık 2007 Cumartesi

Pırlanta nasıl seçilir, ne anlatır?



Nasıl ki çiçeklerin ve renklerin bir dili varsa pırlantanın da var. Pırlanta hediye edilen kişiye ne anlatır, tek taş pırlanta ne ifade eder? Pırlanta hediye alırken nelere dikkat etmeli?

Yılbaşına sayılı günler kala, eşine veya sevgilisine aşkını ifade etmek için hediye bakanlar, biraz pahalı olmakla birlikte pırlantanın dilinden yararlanabilirler.

Alacakları hediye ile ilgili maddi sıkıntısı bulunmayanlar, sevdiğine ''sen dünyada teksin'' demek istiyorlarsa tek taş pırlanta, ölümsüz aşklarını ifade etmek için de ''dün, bugün ve yarın seninleyim'' anlamına gelen tria hediye edebilirler.

Zen Mücevherat'ın ortaklarından Oğuzhan Aydoğan, pırlanta alırken, aldanmamak için dikkat edilmesi gerekenlerle ve pırlantanın anlamı konusunda soruları yanıtladı.

Pırlanta seçerken 5 temel konuya dikkat edilmesi gerektiğini ve pırlantada fiyatı bu 5 özelliğin belirlediğini kaydeden Aydoğan, mücevhercilerin bunları kısaca 5C olarak adlandırdıkları söyledi.

Bunların kesim (cut), Renk (colour), berraklık (clarity), karat ağırlığı (carat weight) olduğunu ve her birinin mücevher fiyatında yüzde 20'şer paya sahip bulunduğunu söyleyen Aydoğan, geriye kalan yüzde 20'lik fiyatı ise mücevherin sahip olduğu sertifikanın (certificate) oluşturduğunu kaydetti.

-2 BİN 500 DİPLOMALI KUYUMCU-

Vatandaşlara mücevher alırken, aldanmamaları ve tatsız olaylar yaşamamaları için bir dizi öneride de bulunan Aydoğan, alınacak mücevherle ilgili satış temsilcisinden öncelikle kesim, renk, berraklık, karat ağırlığı ve sertifika konularında genel bilgi almalarını öğütledi.

Elmasın doğal bir madene verilen isim, pırlantanın ise elmasın kesilerek özel şekil verilmiş hali olduğunu belirten Aydoğan, 0,01 karat ağırlığında minicik bir pırlantanın dahi üzerinde 57 adet Faset (kesim) bulunduğunu anlattı. Pırlantanın sahip olması gereken özelliklere de değinen Aydoğan, ideal kesilmiş bir pırlantada gökkuşağının bütün renklerini görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Aydoğan, bu tür bir pırlantada ışığın, üst tabladan girerek, külah ucuna çarptıktan sonra tekrar üst tavladan çıkarken pırlantanın ateşi ve ışıltısını yansıtması gerektiğini söyledi.

Yine çıplak gözle bakıldığında taşın üzerinde herhangi bir leke görülmüyorsa bu taşın fena bir taş olmadığını kaydeden Aydoğan, 10x10'luk bir lüp (büyüteç) eşliğinde bakıldığında hiçbir iz görülmüyorsa bu taşın mükemmel olduğunu ifade etti.

Aydoğan, pırlantada rengin D'den Z'ye kadar harflerle sınıflandırıldığını anlattı.

Aydoğanlar, D, E, F ve G grubundaki pırlantaların en nadir bulunan pırlantalar olduğunu, en çok rastlanan pırlantaların ise H ile L renkleri arasında yer aldığını ve bunların da beyaz, çok hafif beyaz ve renkli beyaz olmak üzere ayrıldıklarını kaydetti.

Pırlantada berraklığın da önem arz ettiğini söyleyen Aydoğan, bir pırlantada doğal izler ne denli az olursa söz konusu taşın değerinin de o kadar arttığına işaret etti. Aydoğan, doğal iz taşımayan pırlanta bulmanın çok zor olduğunu, izi az olan pırlantanın kusursuza yakın sayıldığını bildirdi.

-PIRLANTANIN DİLİ-

Nasıl ki çiçeklerin, renklerin bir dili varsa, pırlantanın da bir dili olduğunu kaydeden Aydoğan, yüzyıllar boyunca tek taşın evlilik ve aşkı sembolize ettiğini ve insanlar tarafından bir standarda oturtulduğunu söyledi.

Ölümsüz bir taş özelliği taşımasından dolayı pırlantanın aşkı ölümsüzleştirmek için kullanıldığını ve evlilik sembolü olarak tek taşın seçildiğini belirten Aydoğan, günümüzde bunun alyans olarak kullanıldığını anlattı. Kadınlara neden tek taş hediye edildiği konusunda da bilgi veren Aydoğan, nasıl ki doğadan çıkan her taş tek ise, dünyadaki her kadının da tek olduğundan hareketle, bu durumu sempolize etmek için tek taşın seçildiğini kaydetti.

Tek taşın ''sen dünyada teksin'' anlamına geldiğini belirten Aydoğan, ölümsüz aşkı sembolize eden ve üç taştan oluşan Tria'nın ise ''dün, bugün, yarın seninleyim'' demenin ifadesi olduğunu kaydetti.

Tek taşın evlilik teklif ederken ve evlenirken kullanıldığını, alyansın evlilik anlamına geldiğini 5 ve 7 taşın yanı sıra, sıralı taşlardan oluştuğunu anlatan Aydoğan, bunlar dışındaki taşların fantaziye girdiğini bildirdi.

Nil Karaibrahim'in bir şarkısında, özgür kadını tarif ederken ''tek taşımı kendim aldım, tek başıma kendim taktım, girmesinler havaya'' dediği gibi, pırlanta veya elmas takmak isteyen yalnız bayanların fantazi tabir edilen pırlantalara yönelebileceklerini söyleyen Aydoğan, pırlanta fiyatları konusunda da bilgiler verdi.

Aydoğan, 0,50 karatlık bir tek taşın ortalama fiyatının 1300 dolar, 1 karat trianın fiyatının da 2 bin 500 dolar civarında değiştiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: