Reklam

27 Aralık 2007 Perşembe

Altına hücum



Türkiye'de altın üretiminin son yılların en üst seviyesine ulaştı.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, Türkiye’de altın üretiminin son yılların en üst seviyesinde olduğunu, yüzde 300 artışla 6 tona yükseldiğini söyledi.

Saraç, “Bu miktar, 10 tona çıkarılabilir. Bu rakam, dünya ölçeğinde küçük, ancak Türkiye’nin kendi içinde büyük ve ciddi bir rakam” dedi. 14 Aralık itibariyle gerçekleştirilen 323 ton altın işlem miktarı ile 2005’i yakaladıklarını, son 5 yıldaki zirveyi tekrar gördüklerini kaydeden Saraç, bu ticaret alanında dünyada azalmanın olduğu bir dönemde Türkiye’de işlem hacminin artıyor olmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

DEVİRLER YAŞANABİLİR

Altın üretimindeki artışta, Enerji Bakanlığı’nın politikası ile metal fiyatlarındaki ciddi yükselişin sektörde yer almayan firmaları bile cezbetmesinin etkili olduğunu ifade eden Saraç, piyasaya yeni yatırımcıların girdiğini söyledi. Saraç, şöyle konuştu: “ Henüz Bakanlığın çıkarmadığı pek çok ruhsat yeri, işletilmeyi bekleyen yerler var. Bir de ellerinde ruhsat bulundurup bunu işletmeyi düşünmeyen yabancı firmalar mevcut. O firmalar, Türkiye’deki hukukun gidişatına bakıyorlar. Kendileri işletmek yerine devredebilirler. Eğer bu devirler de sözkonusu olursa o zaman bu alana yeni yatırımcılar girecektir, yeni sahalar ortaya çıkacaktır.” Danıştay’ın en büyük madenin işletilmesini durdurduğunu hatırlatan Saraç, yabancı yatırımcılar için bunun olumsuz bir hava yarattığını söyledi.

YATIRIMCILAR SIRADA

Saraç, “Firmalar, bu devirleri pay şeklinde verecek ya da toptan satacak. Bu da yeni alanların, yeni yatırımcıların olacağı anlamına gelir. Türkiye’de altın üretimi için sırada bekleyen onlarca yatırımcı var. Kârlılığını gören herkes bu alana girmek ister. Mücevherat üretiminde olan firmalar bile maden arıyorlar. Bizim yerli belli başlı markalarımız bile maden, ruhsat arayışında” diye konuştu.

Hiç yorum yok: