Reklam

8 Ekim 2008 Çarşamba

Altin Guvenli Bir Liman



İstanbul Altın Borsası Başkan Vekili Osman Saraç, bu ay altının değer artışının yüzde 24'ü bulduğunu söyledi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, bu ay altının değer artışının yüzde 24'ü bulduğunu bildirdi. Saraç, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda birbiri ardına batan bankalar ve diğer finansal kuruluşların, finansal sistemin sağlığına dair piyasalarda duyulan endişeleri artırırken altını da "güvenli bir liman" olarak ön plana çıkardığını belirtti.

2007 yılı Temmuz ayı sonunda 665 dolar/ons'tan işlem gören altının, 17 Mart 2008'de 1,030.80 dolar/ons ile rekor seviyeye ulaştığını, bunun da bir yıldan kısa bir süre içerisinde yüzde 54 oranında artışa karşılık geldiğini ifade eden Saraç, şunları kaydetti:

"Rekor düzeye ulaşan altın fiyatlarının dünyada mücevher talebini ve dolayısıyla mücevher imalatını olumsuz etkilemesi, fiyatların düşüş trendine girmesine yol açmış ve 2008 yılı mart ayından itibaren bir düzeltme sürecine giren metal, 11 Eylülde 740 dolar/ons'a değin gerilemiş, ancak eylül ayının sonuna doğru şiddetlenen finansal kriz, altın fiyatlarının bir aydan kısa bir sürede önemli bir değer kazanmasına yol açmış, metal 29 Eylülde 920 dolar/ons'a yükselmiştir. Bugünlerde de 900 dolar/ons'un üzerinde seyretmektedir. Özellikle hisse senedi piyasalarında ciddi düşüşlerin yaşandığı, finansal şirketlerin değerlerinin eridiği eylül ayında altının değer artışı yüzde 24'ü bulmuştur. Söz konusu dönemde İstanbul Altın Borsasınca yayınlanan altın endeksi de piyasa oyuncuları tarafından yakından takip edilmiştir.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarının en büyüğü olan SPDR Gold Trust'un altın varlıkları, finansal krizin zirveye çıktığı dönemde eylül ayı sonu itibariyle 750 tonu aşarak rekor düzeye erişmiştir. Finansal krizin zirveye ulaştığı 29 Eylülde SPDR Gold Trust'un altın varlıkları yaklaşık 30 tonluk bir artışla 752,2 tonluk rekor bir düzeye yükselmiştir ki bu değer global altın üretiminin yaklaşık üçte birine karşılık gelmekte ve eylül ayı ortasındaki seviyesinin 130 ton civarında üzerinde olmaktadır. SPDR Gold Trust'un altın varlıklarında Eylül ayında kaydedilen bu büyük artış, finansal krizin daha da kötüleşeceği endişesini taşıyan yatırımcıların kısa bir süre içerisinde güvenli bir liman olarak altına yöneldiklerinin göstergesidir."

Hiç yorum yok: