Reklam

13 Eylül 2007 Perşembe

Geçmeyen Moda Pırlanta

Pırlanta, insan elinin ve sanatının elmasa dönüştürdüğü paha biçilmez ve göz kamaştırıcı bir eseridir. Aşkın da harika bir sembolü olarak kullanılan pırlantayı, tüm dünyada milyonlarca çift birbirlerine olan sevgilerini ifade etmek için tercih ediyor. Çok çeşitli taş seçeneklerinden bütçelerine ve zevklerine göre bir tanesi onların aşkını ifade eder ve maddi değerinin yanında manevi değeri ile de yıllar boyunca kullanılır…

Biz de bu sayımızda pırlanta konusunu ele almaya karar verdik ve Kolej mezunu kuyumcularımızdan pırlanta alımı, kullanımı ve seçimi ile ilgili bilgiler aldık ve pırlanta seçimi kadar bakımı ve kullanımının da zor olduğunu öğrendik.

Pırlanta Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta hakkında bilgi vermeye öncelikle pırlantanın geçmişine inerek başlamak istiyorum. İlk ham elmas 2500 yıl önce Hindistan’da çıkarılmış. Modern elmas endüstrisi ise 19. yüzyılın sonlarına doğru Güney Afrika madenlerinin bulunmasıyla başlamış. Şu anda ham elmas üretiminin en büyük payına sahip olan ülkeler Botsvana, Rusya, Güney Afrika, Angola, Namibya, Avustralya ve Zaire’dir. Bunların yanı sıra ham elmas çıkarılan diğer ülkeler arasında Brezilya, Venezüella, Gine, Gana, Tanzanya, Çin, Endonezya ve Hindistan’da sayılabilir. Elmas kesimi pek çok yerde gerçekleştiriliyor. Bunların başlıca merkezleri Belçika, New York, İsrail ve Hindistan’dır.

Dünyadaki ham elmasların sınıflandırılması, değerlendirmesi ve satışa sunulması eski ismiyle De Beers yeni ismiyle DTC firması tarafından gerçekleştiriliyor. Bu firma ham elmasları tüketicilere değil, taşı işleyerek pırlantaya dönüştüren kesim merkezlerine ve üreticilere satmaktadır. Hiçbir pırlanta satıcısı benim taşlarım bu markadır gibi bir şey söyleyemez. Zira ham elmaslar kesime girip pırlanta şekline dönüştürüldükten ve satışa sunulduktan sonra o taşların ham halinin hangi firmaya ait olduğunu kimse bilemez.

Pırlantanın özelliklerine geldiğinizde ilk akla 4C özelliğini bilmemizde fayda vardır.

Cut: Kesim
Colour: Renk
Clarity: Berraklık
Carat Weight: Karat Ağırlığı

Cut (Kesim): Kesim 4C özelliklerinin en önemlisi çünkü pırlantanın verdiği ışık ve pırıltı tamamen tamamen kesiminin iyi olup olmadığı ile ilgilidir. Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken kesim özelliği pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliğidir. Şekil kişinin zevkine bağlıdır. Yuvarlak kesimler, kesimler arasında en popüler olanıdır. Diğer kesimler arasında dikdörtgen zümrüt kesimi, damla, markiz, prenses, oval ve kalp kesim sayılabilir.

Colour (Renk): Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşur. Bir pırlanta ne kadar beyazsa o kadar değerlidir. Tabi ki bu değerleri belirleyecek olan tek faktör renk değildir. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F, ve G’dir, ancak pırlantaların büyük çoğunluğu beyaz ve çok hafif renkli beyaz olarak adlandırılan H-L renkleri arasındadır. M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır. Ayrıca çok nadir bulunan pembe, mavi, yeşil, sarı ve diğer renkte görülebilir. Bunlara da Fantezi adı verilir.

Clarity (Berraklık): Bir pırlantanın berraklığı lekelerine bakılarak belirlenir. Hemen hemen her pırlantanın içinde pırlantayı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanır, ancak çıplak gözle görülemezler. Lekeler ancak çok kuvvetli mercek altında seçilebilir. Bir pırlantanın lekeleri ne denli az ise, taş da o kadar nadir bulunur.

Carat Weight (Karat Ağırlığı): Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat 100 eşit puana bölünür. Yarım karat 50 puandır ve 0,50 ct şeklinde yazılır. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı kesim, renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle aynı olmayabilir.

4C özelliklerini tek tek tanımladıktan sonra esas önemli olan, bir pırlantayı satın alırken en çok nelere dikkat etmeliyiz?

Mücevher işi doktorluk mesleği kadar özel bir meslektir. Bir insan doktoruna nasıl güveniyorsa mücevher aldığı kişiye de o kadar güvenmelidir. Çünkü insanlar bu mağazalara milyarlarca liralık mücevherlerini teslim ediyorlar.

İkinci önemli konu ise bu mesleği gerçekten bilen, bu işi anlayarak ve bilerek yapan kişilerden alışveriş yapılmalıdır. Çünkü maalesef ülkemizde herhangi bir toptancıdan 100 – 150 adet muhtelif pırlantalı mal satın alan herkes bir mücevher mağazası açabiliyor hatta bilgisayardan çıkartılan bir takım sertifikalarla da göz boyayabiliyorlar.

Dolayısıyla mücevher satın almadan önce malı satın alacağınız firmayı, o firmanın geçmişini, dürüstlüğünü ve bu işi ne kadar profesyonel yaptığından emin olmanız gerekir.

Şansal Mücevharat– Erol Şansal’ 81
İran Caddesi Karum İş Merkezi 21/ 65 Kavaklıdere Ankara
Tel: 428 35 46 Fax: 427 41 91

Takının Altın Çağı
Sevilen modelleriyle kişinin kıyafetini bütünlerken aynı zamanda aksesuar olarak; yaşam tarzını, zevkini maddi ve manevi anlamda zenginliğini vurgulayan… Ne kadar çok seçenek var takı olarak anılan, kullanılan: Kolye, küpe, yüzük, bilezik, bileklik, gerdanlık, broş, kravat iğnesi, rozet, hızma, halhal…

Bugün Türkiye dünya takı sektöründe tasarım ve satış alanında İtalya’dan sonra ikinci sırada. Sosyal yaşamda vazgeçilmez olacak yerini alan ve mücevher, beşikten mezara yaşam serüveninde Türk insanına mutlu günlerinde eşlik ediyor. Bebeğin dünyaya gelişi, sünnet, söz kesme, nişan, nikah, doğum günleri ve hatırlanması gereken tüm özel günlerde hep sizinle beraber…

Takıların Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Takılar kullanılmadığı süre içerisinde, mümkün olduğu kadar kutularda muhafaza edilmeli. Doğrudan baskı kullanılmamalı, sert cisimlerle sürtünmemeli, asitli ortamlardan özellikle ter ve deodorantlardan uzak tutulmalı, su ve temizlik malzemeleriyle birebir teması engellenerek deformasyona uğratılmamalıdır. Belirli bir kullanım süresi sonunda takılar matlaşır, aşırı kullanıldığında ise çizilir, deformasyona uğrarlar.

Matlaşan ve leke yapan takıları sıcak su içine bir miktar sıvı deterjan ekleyerek eski bir diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz. Böylece üzerindeki toz ve lekeler kaybolur. Bu şekilde giderilmeyen lekeler ve çizikler içinse takı alındığı firmaya veya herhangi bir kuyumcuya götürülerek ultra sonik yıkama makinelerinde temizletilmeli ya da polisaj makineleri ile cila yaptırılmalıdır.

Mücevher bakımında dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise elmas taşlı takıların kesinlikle su ve başka bir sıvı maddeyle teması sağlanmamalıdır. Bu durum elmas işçiliğinde yapılan poyanın bozulmasını sağlar ve taşın görüntüsünü bozar. Ayrıca beyaz altın kullanılan mücevher takılarda, yaklaşık yılda bir kez kuyumcunuza götürerek rodaj yaptırırsanız, takınız ilk aldığınız zamanki parlaklığına dönüşür.

Hami Kuyumculuk – Mete Demirsoy ‘ 88
İran Caddesi Karum İş Merkezi 78 Kavaklıdere Ankara
Tel: 467 48 44

Evlilik Yüzüğü Rehberi
Bu rehber, almayı düşündüğünüz evlilik yüzüğü ile ilgili kuyumcuları gezerek vakit harcamanızı ve yorulmanızı önlemek için yazılmış bir rehberdir. Bu rehber aslında erkeklere özeldir, iki sebepten dolayı. Birincisi ülkemizde genelde tek taşları erkekler alır. İkincisi ise erkekler genelde alışveriş yapmayı pek iyi bilmediklerinden onların yükünü hafifletmek, biraz da onları bu konuda cesaretlendirmek için hazırlanmıştır.

Şimdi, 4 aşamalı bir karar verme sürecimiz var.

Montür seçimi ( Taşı tutan madenin şekli )

Ortasında olacak ve sizin ona aşkınızı tanımlayacak olan Pırlantanın seçimi

Yanlarına taş koyacak mıyız?

Yüzük hangi madenden yapılacak?

Birincisi ve en önemlisi eşinizin yüzük ölçüsü kaç numara? Yüzüklerin ölçülerini daha sonra da yaptırmak mümkündür ama bu tip detayları önceden sizin halletmiş olmanız eşinize, kendini özel hissettirecektir. Ama, ona bir yüzükle evlenme teklifi edecekseniz, ki bu bütün kadınların hayalidir, o zaman yüzük ölçüsünü bir şekilde almanız gerekmektedir.Mesela sol elinin yüzük parmağında kullandığı yüzüklerden bir tanesini, altın-gümüş fark etmez, ona fark ettirmeden alıp bir mücevhercide ölçtürebilirsiniz. Bir yol da, eğer çok geleneksel biriyseniz, eşinizin annesinden sizin için yüzük numarasını öğrenmesini isteyebilirsiniz.

Temelde 3 ana evlilik yüzüğü modeli vardır.

Geleneksel yüksek bir tektaş montür

Yan taşlı montürler

Trialar

Geleneksel Tektaş Montürler
Dört Tırnaklı Prenses
Pave kollu Tektaş
X tırnaklı Tektaş
Klasik altı tırnaklı

Yan Taşlı Montürler
Yan taşlar, tektaşları güçlendirmek ve daha zengin göstermek için kullanılır.Yan taşlar yuvarlak, baget , üçgen , oval gibi değişik elmas kesimlerinden de oluşturulabilir.

Yuvarlak Yan Taşlar
Baget Yan Taşlar
Trapez Yan Taşlar

Trialar
Tria konsepti en yeni mücevher şeklidir. 2003 senesinde başlayan tüketici iletişim programı ile tek taşlardan sonra ikinci bir klasik evlilik yüzüğü olmaya aday tria üç pırlanta konsepti şu günlerde en revaçta mücevherlerdir. Başta da belirttiğim gibi modern veya klasik hangi kişilikte olursanız olun tria üç pırlantalı evlilik yüzükleri eşinize olan aşkınızın dünü, bugünü ve yarınını ifade etmektedir.

Klasik Tria, Zümrüt Kesim Tria, Oval Kesim Tria

Altın mı? Platin mi? Beyaz altın mı?
Geleneksel ise yeşil altını seçin.

Modern istiyorsanız beyaz altını.

En iyisini istiyorsanız ve bütçenize uyuyorsa Platin Montürü seçin. (Platin altından çok daha sert ve taşların düşmemeleri için en iyi metallerdir. Altından daha pahalıdır.)

18K Yeşil 18K Beyaz 950K Platin

Platin mi yeşil mi beyaz mı diye düşünürken aklınıza eşinizin genelde ne renk takılar kullandığını getirmeye çalışın. Gümüş veya çelik takılardan hoşlanıyorsa beyaz altın veya platin, yaldızlı veya yeşil altın takılar takıyorsa da yeşil altını tercih edin

Unutmayın altın 14 veya 22 ayar da olabilir ama size pırlantalı mücevherlerde kesinlikle 18 ayar altını tavsiye ederim.

Bütçenize göre en iyi ve verimli taşı seçmek
IF VVS1 – VVS2 VS1 – VS2 SI1 – SI2 Pı – Pıı –Pııı
İçi kusursuz çok çok küçük lekeler Çok küçük lekeler küçük lekeler çıplak gözle görülen lekeler

Genelde sattığımız taşların çoğunluğunu G-H renklerinde ve VS1 – SI1 berraklığında taşlar oluştur. Bu aralıklar içinde müşterilerimiz kendi bütçelerine göre pırlantalarının büyüklüklerine karar verirler. Daha yüksek renkler (D-F) veya berraklıklar (IF-VVS) her zaman daha güzeldir ama bu farkları kullanıcıların fark etmeleri neredeyse olanaksızdır. Bu farkların anlaşılabilmesi için hem bir büyüteçe hem de bizlerle en az bir sene çalışmaya ihtiyacınız var. Ayrıca bu özelliklerde pırlantalar için biraz daha fazla para vermeniz gerekecektir. Bütçenize öncelikler ekleyin.4C kuralından sizin için en önemli olan ikisine göre seçiminizi yapın. Bunlara maden tercihlerinizi de ekleyin ve bir karara varın.

Her ne kadar bir çok kadın BÜYÜK (karat) pırlantalar istese de, ki bunda garip olan bir şey yoktur, belirli bir bütçede büyük bir taş için diğer C’lerden fedakarlık yapılabilir. Büyük olacak diye de az parlayan bir taş alınmamalıdır.

En son karar: Beyaz ve lekesine göre değişik fiyatlı taşlar arasından en büyüğünü, satın alabileceğiniz en büyüğünü (ağırını) seçin!!!

İyi mücevhercilerin hiç biri taş satmak için sizi kandırmaya çalışmazlar.

Hiç yorum yok: